New clubhouse. Stadium Casablanca


Summary

The project addresses the intervention in the main social and assembly space in the Sports Club Stadium Casablanca in Zaragoza, which currently has about 25,000 members and is situated in the south of the city, next to the Imperial Canal of Aragon and Pinares Venice. Currently, social activities, including dining areas, is of great importance in the planning and diversifying the supply of services for leisure facilities in relation to sport, oriented in many cases to family or groups of friends.

In this case, the project involves the adaptation and reform of existing old buildings that housed the dining areas of the center, to be multipurpose spaces allocated to social activities, and the construction of a new building for the new coffee-bar facilities , restaurant and sports offices.

The position of the existing central plaza as a place of leisure and accommodation, shaped by existing buildings, and open to the landscape in an elevated position with a height of four meters, underpins and justifies the solution to extend the horizontal plane of the square to the edge of the tennis courts, occupying an area previously devoted to surface parking.

This new platform brings new possibilities, occupying the interior to accommodate new activities: sports offices, media rooms, multipurpose spaces … and, by paved deck at the top level as an extension of the square, to settle and organize tours and pedestrian access existing different levels.

On this platform and taking advantage of the orientation and views, raise the main volume of the new restaurant, which addresses the need for an open space for up to 400 seats, with the possibility of sectored in different dining areas. Its configuration allows a direct relationship with the surrounding nature and the countryside nearby. The lighting is controlled by structural elements, by way of vertical blinds, the undulating facade facing the pine, and the skylights on the wooden roof create an atmosphere within which to some extent, blurred the boundaries of interior and exterior space , and gives the restaurant a condition of viewing on the premises of the club, into the canal and the landscape.

The idea of giving the whole project a unitary condition poses a continuous coating of aluminum panels throughout the intervention, including the new envelope of the existing old buildings, which is disrupted in carpentries and iroko wood blind areas.

Technical sheet

Location:         Ibérica avenue s/n. Zaragoza

Architects:      Magén Arquitectos, Cerrejón Arquitectos

Developer:      Fundación Canónica Stadium Casablanca

Collaborators:  Gabriel Fraj, Juan José Escobar (quantity surveyor); Rafael González (engineer); José Sainz (structure)

Construction:   Constructora San Jose (1st phase); OCC-Codesport (2nd, 3rd phase)

Photographs:   Jesús Granada

Competition:     2004

Project:             2005

Works:              2006-2010

Area:                4.295,50 m2

Budget:            3.726.288,21 €

Awards

XXVI Prize  “Fernando García Mercadal”. Institute of Aragon of Architects. Finalist. 2011.

1º prize in ideas competition, 2005

Exhibitions

“XXVI Architectural Exhibition. Premio Fernando García  Mercadal”. Colegio Arquitectos Aragón. Junio 2011.

Concurso Ampliación y Reforma. Stadium Casablanca. Colegio de Arquitectos de Aragón. Febrero 2005.

Publications

Top One Architecture. Ed. Pace. 2013.

European Style. Ed. Shanglin. 2013

“Magen Arquitectos: Arquitectura 2002-2012″, 2012.

 

Deja un comentario

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

Seguir

Recibe cada nueva publicación en tu buzón de correo electrónico.