Kindergarten Parque Goya. Zaragoza.

Copia de 02

Works process

Summary

The location, an urban edge at the north of Zaragoza, and the will to make a connection between interior and outdoor spaces led to approach the project as as open organization of teaching linear elements colonizing the area with an extensive layout, grouping around the outdoor spaces open to the landscape and shaping play areas.

The project approach also responds to the condition of very tight construction time (4 months) which involved the election of building solutions based on simplicity and quickness of execution.

The program defined by the Government of Aragon, which includes 12 classrooms, dining-hall and complementary spaces, breaks into an open layout that allows it to make a perceivable environment for children and ensure the lighting and natural ventilation in all spaces.

Opposite to the plan disintegration, a seamless flat deck that rises, falls and breaks as a function of interior spaces, gives the whole a unit and topographic character, providing each use a specific height. Classrooms` broken profile allows dual lighting and increase its depth, with a well-suited square size. Outside, the building is defined by a continous roof of inclined walls over a ventilated facade made by a large-format ceramic-extruded cladding. Ceramic fixed and anodized aluminium slats and the metallic finishing of the porches complete the exterior image of the building.

The focus in the project to the outdoors is reflectd in the definition of ground  plane materials and gardening. Evergreen species, with natural grass, help to create an atmosphere that defines the nature of the kindergarten while deciduous species offer a changing appearance through the seasons.

Technical sheet

Location:           La Fragua street s/n. Zaragoza (España)

Architects:        Magén Arquitectos

Developer:       Government of Aragon

Collaborators:  Beatriz Olona,  María Tejel (architects);   Gabriel Fraj (quantity surveyor); Rafael González (engineer); José Sainz (structure)

Construction:   Conavinsa SA. Grupo Praínsa..

Project:             2010

Works:              2011

Area:                2.081,99 m2

Budget:            2.435.489,00 €

Awards

20+10+X World Architecture Awards. 12th cycle. Winner. 2013.

VIII  3 de abril Awards of Architecture and Urbanism. Finalist, 2011.

Publications

Construire in Laterizio, nº 153, 2013.

D+A Chile, nº 32, 2013.

Kindergarten Architecture II. Ed. Hi-design. 2013

“Magen Arquitectos: Arquitectura 2002-2012″, 2012.

Conarquitectura, nº 42. 2012.

Vía Construcción nº 105, 2012.

Wall elements, Pixel wall. Ed. Ifengspace. 2012.

Eden for boys&girls. Design books publishing. 2012.

Colourful childhood. Ed. Ifengspace. 2012.

International New Architure, nº 6/2011.

A+A Magazine, nº 9/2011, 2011.

Architecture&Culture nº 362, 2011.

Deja un comentario

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

Seguir

Recibe cada nueva publicación en tu buzón de correo electrónico.